TOPLINSKA STABILNOST I OTPORNOST NA SAVIJANJE GOVEĐIH KOŽA ZA IZRADU LICA OBUĆE
Stručni rad
Autori: Franka Žuvela Bošnjak, Sandra Flinčec Grgac, Jadranka Akalović, Ariana Pomper, Judita Frančeskini
Ključne riječi: goveđa koža, obućarska napa, štava, savojna svojstva, TG-IR analize
Sažetak:
Postojanost obućarske nape na savijanje je važno svojstvo povezano sa strukturom kožnog tkiva i dogotove na licu kože. Stabilnost glatkog lica obućarske nape odnosi se na stabilnost boje i polimernih struktura tankih opni na licu kože izgrađenih tijekom dovršnih tehnoloških operacija obrade kože. U eksperimentalnom dijelu rada ispitana je otpornost na savijanje dvaju uzoraka obućarske nape različitih štava i dovršnih obrada: obućarska napa bojani crust i obućarska napa korigiranog lica. Rezultati ispitivanja pokazali su razlike u otpornosti na savijanje gdje je bolju otpornost pokazao uzorak obućarske nape bojani crust. Ispitni uzorci obućarske nape su podvrgnuti termogravimetrijskoj analizi (TGA) u svrhu sagledavanja njihovih otpornosti na djelovanje topline te praćenja plinovitih produkata razgradnje (TG-IR) tijekom dekompozicije s ciljem povezivanja razlika u sadržaju i strukturi štavnih sredstava i dovršnih nasloja s njihovim utjecajem na okoliš.